OWSIANKA Z RICOTTĄ, BANANEM I TRUSKAWKAMI
(1 porcja)
~ 50 g płatków owsianych
~ 100 g obranej cukinii (niekoniecznie, ale jest niewyczuwalna, a dodaje objętości ;))
~ 1/2 szklanki gorącej wody
~ 1/2 szklanki mleka
~ 1 duża łyżka ricotty (ok. 50 g)
~ 1 mały banan
~ 100-150 g truskawek
~ szczypta cynamonu
~ syrop klonowy/masło orzechowe do podania
~ 100 g obranej cukinii (niekoniecznie, ale jest niewyczuwalna, a dodaje objętości ;))
~ 1/2 szklanki gorącej wody
~ 1/2 szklanki mleka
~ 1 duża łyżka ricotty (ok. 50 g)
~ 1 mały banan
~ 100-150 g truskawek
~ szczypta cynamonu
~ syrop klonowy/masło orzechowe do podania
Płatki owsiane zalewamy wodą i odstawiamy na przynajmniej 15 minut (ja zazwyczaj robię to wieczorem, a rano tylko dolewam mleko ;)). Po tym czasie dolewamy mleko i dodajemy startą i odciśniętą z soku cukinię. Podgrzewamy na ogniu, aż się prawie zagotuje. Przekładamy do miseczki.
Banana obieramy i kroimy w plasterki. Truskawki dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy na połówki.
Na wierzchu owsianki układamy łyżkę ricotty, a wokoło rozkładamy owoce. Posypujemy cynamonem. Podajemy polane syropem klonowym lub z masłem orzechowym
Informacje pobrane z : http://www.kucharkawbaletkach.pl

Komentarze
Prześlij komentarz