Płatki owsiane dla zdrowia
Płatki owsiane dla zdrowia
Regularne jedzenie płatków owsianych wpływa korzystnie na nasz organizm. W 100 gramach płatków można znaleźć tylko 378 kcal i aż 12 g białka. Do tego płatki owsiane zwykłe w 100 gramach zawierają:
10 g błonnika - jest on bardzo ważny dla naszego układu trawiennego, zapewnia też uczucie sytości na dłużej. Obecność błonnika w diecie ma również duży wpływ na obniżenie poziomu cholesterolu, obniża również ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych jelita grubego. Błonnik zawarty w płatkach stabilizuje również poziom cukru we krwi - płatki owsiane mają niski indeks glikemiczny, dlatego po spożyciu ich, nie następuje gwałtowny wyrzut insuliny.
Witaminy z grupy B - tiaminę (0,46 mg), ryboflawinę (0,15 mg), niacynę (1,12 mg), B6 (0,1 mg), kwas foliowy (32 mcg), kwas pantotenowy (1,12 mg) - witaminy te są bardzo ważne dla prawidłowego działania naszego układu nerwowego. Kwas foliowy jest niezbędny kobietom w ciąży, pozwala na prawidłowy rozwój dziecka.
128 mg magnezu - odpowiada za wiele funkcji organizmu. Jego niedobory powodują skurcze, problemy z pamięcią i koncentracją, bezsenność. Magnez wspiera także ochronę przed atakami serca i udarami mózgu, poprzez rozluźnienie naczyń krwionośnych i obniżenie ciśnienia krwi. 100 gram płatków owsianych pokrywa prawie połowę dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek.
410 mg fosforu - odpowiada za zdrowe i mocne kości, bierze udział w przewodzeniu bodźców nerwowych i znajduje się we wszystkich tkankach miękkich organizmu. Porcja płatków owsianych pokrywa połowę zapotrzebowania na fosfor.
3,63 mg manganu - ten minerał potrzebny jest do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, a także dla mocnych kości.
Więcej: http://zdrowie.gazeta.pl/Zdrowie/7,101460,22850365,platki-owsiane-wszystko-co-musisz-o-nich-wiedziec.html

Komentarze
Prześlij komentarz